8. november 2009

Singi-juustupirukas

See laupäev pidi algselt kujunema tõeliseks naiste õhtuks, st mu mees ei olnud kodus ja sõbranna oli külla kutsutud. Kui sõbranna Tuula külla tuleb, siis on meil juba traditsiooniks saanud, et kas üritan mina midagi uut ja huvitavat küpsetada või teeb seda tema. Sel korral otsustasin soolase piruka kasuks. Seda pirukat saab valmistada kahte moodi - suvikõrvitsa või brokkoliga ning sinihallitusjuustu või tavalise eestimaise juustuga. Mina tegin brokkoli ja tavalise juustuga, mulle väga meeldis.



Antud kogus on 8-le

Põhi:
3 dl jahu
125 g võid
0,5 tl soola
3 sl vett

Täidis:
150 g suitsusinki
1 tl õli
300 g brokkolit (või suvikõrvitsat)
150 g šampinjone
1 sl oliiviõli
1 tl soola
0,25 tl musta pipart

Kate:
4 muna
1 tl soola
2,5 dl piima
125 g juustu (või sinihallitusjuustu)


Näpi jahu, hakitud või ja sool ühtlaseks puruks. Lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele ja pane pooleks tunniks külmkappi. Lõika sink kuubikuteks ja pruunista 1 sl õlis. Lõika brokkoli väiksemateks õisikuteks ja pane minutiks soolaga maitsestatud kuuma vette ja lao pirukapõhjale ilma teiste ainetega segamata. Pruunista seened eraldi 1 sl õlis (kui valid brokkoli asemel suvikõrvitsaga tegemise, siis haki see ja pruunista koos seentega). Maitsesta soola ja pipraga. Klopi lahti munad, lisa 1 tl soola ja piim. Vala sink, brokkoli ja seened pirukatainale. Vala peale munasegu. Küpseta praeahjus 200 kraadi juures 20 minutit.



Riivi juust (või lõika sinihallitusjuust viiludeks) ja kata sellega pirukas. Küpseta veel 25-30 minutit, kuni pirukal on ilus kuldpruun värvus. Serveeri värske salatiga.

Retsepti leidsin Lia Virkuse ja Pille Endeni "Pereköögi kokaraamatust".

1 kommentaar:

  1. Hei! Sattusin täiesti juhuslikult Sinu blogile, kui otsisin internetist huvitavaid retsepte. Tegin täna selle retsepti järgi singi-juustu pirukat. Maitse tuli hea, kuid põhi ei olnud kõige õnnestunum. Osaliselt oli nagu taigna maitset juures, eriti nurkades. Kuna mul ei ole ahjupirukatega varem kogemusi, siis ei teadnud täpselt, kui õhukeselt tuleb põhi teha. Kui näppudega taigent vormi põhja vajutasin, siis tundus küll, et üsna õhkue, kippus isegi rebenema kohati. Milline Sinul see põhi välja tuleb? On Sul mõni hea soovitus või nipp, et see hästi õnnestuks?

    Toredat kokkamist!

    VastaKustuta