1. november 2009

Vormileib

Mu kallis abikaasa ostis mulle suured jahupurgid, millistest olen ammu unistanud. Sinna oli loomulikult vaja kohe jahu sisse osta ja tekkis ka soov midagi järjekordselt küpsetada.



Olen ammu ise leiva tegemisest unistanud. Sel aastal võtsin kätte ja osalesin Tartu Rahvaülikooli leiva küpsetamise kursusel. Mitte nii väga selle pärast, et muidu poleks teha osanud, vaid pigem, sest sealt sai kaasa juuretise. Õpetajaks oli Maris Rebane, temalt pärineb ka retsept.




Antud kogusest saab 2 vormileiba

3-4 sl juuretist
1-1,2 l vett
u 1 kg rukkijahu
4-5 sl soola
150 g suhkrut
40 g köömneid

Sega juuretis sooja (40 kraadi) veega. Lisa niipalju rukkijahu, et lusikaga segades paksem hapukoore taoline mass tundub olevat. Kata kauss käterätikuga ja pane soojale (küttega) põrandale, radika lähedale või ahju otsa 12 tunniks seisma.

Võta järgmise korra juuretise jagu ära (kui on soovi tulevikus ka leiba teha) ja pane klaaspurgiga (keeratava kaanega purgile aseta kaan niisama peale, ära kinni keera) külmkappi järgmist leivategu ootama. Lisa tainale sool, suhkur ja köömned. Lõpuks veel nii palju rukkijahu, et vaevu lusikaga tainast segada jõuad. Sega, kuid ära klopi ega sõtku. Määri vormid hästi korralikult võiga (mina sulatasin võitükid vormidega ahjus ja pintseldasin või korralikult laiali). Jaota tainas vormidesse. Tee pealmine osa märja käega siledaks ja vajuta näpuga põhjani augud sisse (selle järgi saad hiljem jälida, et kui augud enam-vähem kokku kerkinud, siis võib ahju panna 230 kraadile). Mina katsin ühe leiva kaerahelvestega.



Lase soojas (nt ahjus 50 kraadiga, küttega põrandal või radikal) seista 3-4 tundi.


Küpseta leibasid 230 kraadi juures umbes tund aega. Kui pealt kõrbema hakkab, kata fooliumiga. Ahjust tulnud leib määri võiga või tee lihtsalt märjaks. Mähi leib rätikusse ja lase vähemalt tund toibuda. Leib säilib nädala, kui mässid selle rätiku sisse ja paned kilekotti kuni järgmise söömiseni.

Retsept: Maris Rebane

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar