2. november 2009

Õunakringel

Praegu on veel aeg, kui ema ja isa varustavad mind üsna ohtralt õuntega. Seega tegin järjekordse õuntega küpsetise. Mu mees on suur õunafänn, tema on veel eriliselt rahul:) Ja tuleb tunnistada muidugi, et põhirõhk nende toitude söömisel on temal.



Antud kogusest saab ühe suure kringli või kaks väiksemat pärjakest

25g pärmi
3dl piima-vee segu
1/2 muna
1dl suhkrut + 3 tl suhkrut (pärmi vedeldamiseks)
1tl soola
8-9 dl jahu
4 sl õli

Täidis:
8 õuna
50 g võid
2 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
2 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni

Puru:
2,5 dl jahu
1 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
1 tl kaneeli
0,5 tl soola
100 g võid (toa temperatuuril)


Määrimiseks:
1/2 muna

Vedelda pärm, selleks pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt umbes 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa õli, sõtku. Sõtkutud taignale puista peale kergelt jahu, seejärel lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.



Täidise jaoks koori õunad, eemalda südamik ja lõika seejärel väikesteks tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja jahvatatud kardemon. Lisa ka õunatükid ning hauta neid ca 5 minutit võisegus. Seejärel tõsta tulelt ja jahuta.


Puru saamiseks sega omavahel kõik ained ja näpi need kiiresti purutaoliseks massiks. Aseta kuni kasutamiseni külmkappi.



Sõtku kerkima pandud tainas alla ja rulli see jahusel pinnal laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (võid põimida ka kohe ahjuplaadil). Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kringel on kenasti kuldpruun.

Retsepti leidsin Ragne blogist.

2 kommentaari: