30. juuli 2010

Kondenspiimakattega tikripirukas

Tikrid, tikrid, tikrid... Ema muudkui toob mulle neid kokku ja siiani ma olen kõik sujuvalt sügavkülma pannud või siis niisama ära söönud. Kuna nüüd ilmad muutusid ka veidi talutavamaks, otsustasin oma ahjult tolmukihi maha pühkida ja selle uuesti kasutusse võtta. Mulle selle piruka välimus väga meeldib, lõbusalt värviline (kasutasin nii punaseid, kollaseid kui ka rohelisi tikreid). Aga nagu teada, siis kondenspiim tahkeks ei küpse, seega kooki lahti lõigates kaubanduslik välimus kaob. Külalistele ma seda kooki teha ei soovita. Maitse on aga väga mõnus. Tegemist üsna magusa koogiga, kuigi tikrite hapusus tõmbab seda natuke tagasi.


Antud kogus on 24 cm läbimõõduga lahtikäivale koogivormile

Põhi:
100 g külma magedat võid
100 g nisujahu
50 g kartulitärklist
noaotsatäis peenikest soola
1 suur muna

Kate:
400 g tikreid
400 g purk suhkruga kondenspiima

Valmista esmalt põhi. Sega köögikombainis külm või, jahu, kartulitärklis ja sool ühtlaseks peenikeseks puruks, siis lisa muna* ning sega enam-vähem ühtlaseks. Võta tainas köögikombainist välja, sõtku ühtlaseks. Suru lamedaks pätsiks, keera toidukilesse ning pane 30-60 minutiks külmkappi tahenema.
Rulli tainas kergelt jahusel laual kettaks, siis vooderda sellega võiga määritud 24 cm läbimõõduga pirukavorm. Eelküpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Laota eelküpsetatud põhjale puhastatud tikrid, nirista ühtlaselt peale kondenspiim.
Küpseta 200-kraadises ahjus veel umbes 20 minutit, kuni tikrid on pehmed ja pirukas servadest kaunilt kuldne. Lase enne serveerimist jahtuda - siis on kooki parem viiludeks lõigata.

* Kui soovid munavaba pirukat, siis asenda muna 2-3 sl külma veega.

Retsepti leidsin Nami-nami koduleheküljelt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar