26. detsember 2009

Kräsupea

Kräsupea on üks igavesti hea kook. Seda on suhteliselt lihtne teha, aga samas on see välimuselt väga uhke ja muidugi ka väga maitsev. Tegemist on ühe väga rammusa koogiga, mida mitut tükki süüa ei suudeta:D Lisasin retseptile immutamiseks mahla ja vahele panin banaanid, et kook tuleks veelgi mahlasem. Kaunistamiseks kasutasin lisaks glasuurile jõhvikaid.


Taigen:
3 muna
1 kl suhkrut (200 ml)
0,5 purki kondenspiima(magusat)
200 g hapukoort
1 tl soodat
1 1/2 kl jahu
2 sl kakaod
0,5 tl soola
1 tl vaniljesuhkrut

Immutamiseks:
0,5 dl jõhvikamahla (või mõnda muud haput mahla)

Vahele:
2 banaani

Täidis:
1 kg hapukoort
2/3 kl suhkru-vaniljesuhkru segu

Glasuur:
50 g tumedat šokolaadi
1 tl vahukoort (võib olla ka piim)
1 sl võid (soovitav 2 sl- siis läigib šokolaad paremini)
2 sl kakaod

Kaunistamiseks:
jõhvikaid

Jahu soodaga segada ja ülejäänud ained (v.a. kakao) omavahel segada. Jahu-sooda segu segada taignamassiga, jaotada pooleks ja ühele poolele lisada kakaod. Panna koogi/tordi vormidesse ja küpsetada 200 kraadises ahjus u 20 minutit.

Võtta välja ja lasta jahtuda. Hele osa lõigata kuubikuteks, tume põhi lõigata kaheks kihiks. Kui teha silikoonvormiga siis peaks tume põhi jääma suht niiske alt poolt ja pealmine osa veidi kuivem. Alguses ei taha kook vormi küljest lahti tulla kuid jahtudes tuleb väga hästi lahti.

Lahtilõigatud tumeda põhja alumine kiht immutada jõhvikamahlaga, määrida hapukoore-suhkru seguga ning laduda peale banaanilõigud. Teine pool tumedast taignast peale asetada ja kergelt hapukoorega katta. Aga palju pole vaja, sest heledate tükkidega tuleb hapukooremassi sinna juurde piisavalt. Heledad tükid panna hapukoore sisse ja segada õrnalt. Lasta veidi (u 5 minutit) seista. Asetada lusikaga tumedale põhjale. Järgi jäänud hapukoor panna ettevaatlikult heledate tükkide peale.


Või potis sulatada, lisada šokolaad ja piim ning soovi korral ka kakao, lasta sulada ja segada pidevalt kuni šokolaad on sula ja konsistents mõnusalt vedel (et annaks ikka niristada). Kaunistada jõhvikate või muude värviliste marjade või moosiga.


Valmis kooki võiks hoida vähemalt 1 tunni külmkapis ja siis peaks olema juba täitsa söödav. Mida kauem see kook seisab, seda paremaks läheb.

Retsepti leidsin Kiilikese blogist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar