30. juuli 2010

Kondenspiimakattega tikripirukas

Tikrid, tikrid, tikrid... Ema muudkui toob mulle neid kokku ja siiani ma olen kõik sujuvalt sügavkülma pannud või siis niisama ära söönud. Kuna nüüd ilmad muutusid ka veidi talutavamaks, otsustasin oma ahjult tolmukihi maha pühkida ja selle uuesti kasutusse võtta. Mulle selle piruka välimus väga meeldib, lõbusalt värviline (kasutasin nii punaseid, kollaseid kui ka rohelisi tikreid). Aga nagu teada, siis kondenspiim tahkeks ei küpse, seega kooki lahti lõigates kaubanduslik välimus kaob. Külalistele ma seda kooki teha ei soovita. Maitse on aga väga mõnus. Tegemist üsna magusa koogiga, kuigi tikrite hapusus tõmbab seda natuke tagasi.


Antud kogus on 24 cm läbimõõduga lahtikäivale koogivormile

Põhi:
100 g külma magedat võid
100 g nisujahu
50 g kartulitärklist
noaotsatäis peenikest soola
1 suur muna

Kate:
400 g tikreid
400 g purk suhkruga kondenspiima

Valmista esmalt põhi. Sega köögikombainis külm või, jahu, kartulitärklis ja sool ühtlaseks peenikeseks puruks, siis lisa muna* ning sega enam-vähem ühtlaseks. Võta tainas köögikombainist välja, sõtku ühtlaseks. Suru lamedaks pätsiks, keera toidukilesse ning pane 30-60 minutiks külmkappi tahenema.
Rulli tainas kergelt jahusel laual kettaks, siis vooderda sellega võiga määritud 24 cm läbimõõduga pirukavorm. Eelküpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Laota eelküpsetatud põhjale puhastatud tikrid, nirista ühtlaselt peale kondenspiim.
Küpseta 200-kraadises ahjus veel umbes 20 minutit, kuni tikrid on pehmed ja pirukas servadest kaunilt kuldne. Lase enne serveerimist jahtuda - siis on kooki parem viiludeks lõigata.

* Kui soovid munavaba pirukat, siis asenda muna 2-3 sl külma veega.

Retsepti leidsin Nami-nami koduleheküljelt.

Röstsai munasalatiga

Oi, kuidas ma praegu kadestan neid inimesi, kellel on võimalus uksest välja oma pisikesele aiamaale astuda. Mida kõike sealt võtta annab... Õnneks on mul vähemalt see võimalus, et kui ema juures käin, siis saan sealt midagi virutada. See on üks minu lemmik hommikusööke ja sel korral värske tilliga... mmm.


Antud kogusest saab 2 võileiba

2 röstsaia viilu
2 keedetud muna
u 0,5 tl soola
3 tl majoneesi
natuke tilli
soovi korral võid

Rösti saiad. Samal ajal peenesta munad, sega soola, majoneesi ja tilliga. Määri saiadele soovi korral võid ning pane korralik kuhi salatit. Head isu!

Retsept: Gerly Kukk

26. juuli 2010

Maasika-kohupiima purukook

Korteris on praeguste ilmadega pidevalt ligi 30 kraadi, erilist soovi oma ahju sisse lülitada ei teki:D Mulle väga meeldivad puruga kohupiimakoogid, mida paksem kohupiimakiht vahel, seda parem. Ja sinna võib sisse panna mistahes marju, ikka on tõeliselt maitsev. Trotsides kuuma valmis järgnev kook.


Põhi ja pealne:
5 dl jahu
150 g margariini
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut

Täidis:
600 g kohupiima

2 dl hapukoort
0,5 dl piima
3 muna
1 tl vanillsuhkrut
1 dl suhkrut
5 dl maasikaid

Näpi toasoe margariin jahu, suhkru ja küpsetuspulbriga ühtlaseks puruks. Täidiseks sega kokku kohupiim, hapukoor, piim, munad, vanillsuhkur ja suhkur. Vala umbes pool puru kogusest 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse ahjuvormi, vajuta kõvaks põhjaks. Vala peale täidis, mille sisse torka maasikad, nii et enamus oleks kohupiimasegu sees. Puista peale ülejäänud puru. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes tund aega. Enne söömist lase vähemalt natuke jahtuda.
 
Retsept: Gerly Kukk

20. juuli 2010

Toorjuustu-vaarikakook

Suvitasime pikemat aega lapsega mu vanemate juures. Selleks ka uusi küpsetisi pole. Panen siia aga uhke tordi pildi, mille vanaema Stefanile 5-kuuseks saamise puhul tegi.

5. juuli 2010

Kohupiima-mustikamuffinid

Mulle meeldib muffineid teha, sest need saavad väga kiiresti valmis. Kui isu peale tuleb, ei pea kaua ootama. Tõmbasin sügavkülmast välja oma viimased mustikavarud ja tegin ühed mahlased kohupiimased kakukesed. Meil oli kolme peale (mina, mu abikaasa ja minu väike vend) 12 muffinit ja tuleb tunnistada, et viimaste pärast läks lausa võitluseks. Seega nende heas maitses vist kahelda ei maksa.



Antud kogusest saab 12 tükki

250 g kohupiima
150 g võid
1 muna
1 pakk Juubeli tordipulbrit
1 dl piima
200 g värskeid või külmutatud mustikaid

Vispelda omavahel segamini kohupiim ja toasoe või. Klopi hulka muna. Lisa tordipulber ja piim ning sega kiiresti ühtlaseks. Väldi ülesegamist. Lõpuks lisa ettevaatlikult mustikad. Tõsta tainas pabervormidega vooderdatud muffinivormidesse, nii et täidetud oleks 2/3. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.

Retsepti leidsin Angeelika Kangi, Lisa Virkuse ja Pille Endeni "Kohupiima ja kodujuustutoidud 2" raamatust.

Piparkoogimaitseline juustukook

Miks mitte küpsetada keset suve hoopis jõuluhõngulist kooki? Just seda ma tegingi. Suurepärane leid piparkoogiarmastajatele. See kook sobiks kindlasti väga hästi jõululauale. Keset suve on võimalik piparkoogine põhi asendada näiteks kaeraküpsistega, kuid tulemus on sel juhul hoopis midagi muud.


Antud kogus 10-le (24 cm läbimõõduga vormile)

Põhi:
200 g piparkooke
100 g sulatatud võid

Kate:
500 g kohupiima
300 g paksu hapukoort
1 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 tl kaneeli
3 muna
1 sl vahtrasiirupit

Soovi korral kaunistamiseks piparkooke

Purusta piparkoogid ja sega sulatatud võiga. Suru 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Katteks sega kohupiim ja hapukoor. Lisa suhkur, vanillsuhkur ja kaneel ning vahusta segamini. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad. Lõpuks maitsesta vahtrasiirupiga. Kummuta vahune kohupiimamass vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 35 minutit, kuni täidis on hüübinud ja ääred saanud kauni värvi. Lase 10 minutit jahtuda ning eemalda ettevaatlikult vormist. Lase lõplikult jahtuda ja tõsta enne serveerimist veel tunniks külmkappi. Soovi korral pudista peale piparkoogipuru.

Retsepti leidsin Angeelika Kangi, Lisa Virkuse ja Pille Endeni "Kohupiima ja kodujuustutoidud 2" raamatust.