30 g pärmi
4 dl piima-vee segu
1 muna
1 dl suhkrut + 2 sl suhkrut (pärmi vedeldamiseks)
1 tl soola
10-12 dl jahu
4 sl õli
Kreem:
135 g võid
180 g tuhksuhkrut
4 dl piima
1 pk (2 kotikest) vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
rosinad
kaunistamiseks pärlsuhkrut
Vedelda pärm, selleks pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt umbes 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Sega alguses kõik jahu kausis taina hulka ja siis võta tainas lauale ja sõtku korralikult läbi, muidu jääb kringel pärast nätske. Tõsta tainas kaussi tagasi ja lisa õli, sõtku. Lase tainal rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Samal ajal hõõru ühes kausis või tuhksuhkruga ning teises kausis mikserda väiksel võimsusel piim ja vaniljekastmepulber. Lase valmis vaniljekastel 5-10 minutit seista, seejärel sinna hulka ka või-tuhksuhkur.
Sõtku kerkima pandud tainas alla ja rulli see jahusel pinnal laiali. Määri sellele täidis, laota peale rosinad, lõika tainas pikisuunas pooleks ning keera mõlemad pooled tihedalt rulli. Seejärel põimi kaks pikka riba omavahel ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ning raputa peale pärlsuhkur. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 45 minutit või kuni kringel on pealt kuldne.
Taigna tegin Õunakringli retsepti järgi.
Täidis: Gerly Kukk
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar