30. november 2011

Piparkoogitaigen ja piparkoogid

Mäletan lapsepõlvest, kuidas ema kodus ise piparkoogitainast tegi ning terve maja oli seda mõnusat lõhna täis, see tekitas sellise õige jõulutunde. Jõulude eel ja vahel ka jõululaupäeval olime vendadega laua ümber ja tegime võidu piparkooke, küll vormide, klaaside, pitsidega, vahel ka lausa noaga kujundeid lõigates. See oli selline tore traditsioon, mille tahan ka oma peresse edasi tuua.

Mu laps on 1a 10k vanune, arvasin, et on aeg katsetada. Taina tegin loomulikult ise, aga piparkoogivormid andsin lapsele kätte ja nii me siis koos neid piparkooke plaadile tõstsime. Laps sai väga ilusti asjale pihta, vahepeal küll unustas end maitsvat tainast sööma, kuid see käib asja juurde:) Pärast sõime koos värskelt ahjust tulnud soojasid piparkooke ja kodu oli mõnusalt jõululõhnaline:) Järgmisel päeval kaunistasin piparkoogid ka glasuuriga (poes on sobivates tuutudes müügil, vaja ainult ots maha lõigata).





Antud kogusest saab üle 4 kg tainast

300g suhkrut
0,5 l kuuma vett
1 kg suhkrut
500 g taluvõid
2 pk piparkoogimaitseainet
300 g hapukoort
6 munakollast
4 tl küpsetuspulbrit
2 kg jahu

Kõrveta suhkur. Lisa aeglaselt ja ettevaatlikult kuum vesi (lööb tõsiselt kuuma auru üles). Lisa suhkur, keeda 10 minutit. Tõsta pott tulelt, lisa taluvõi ja piparkoogimaitseaine. Jäta segu natukeseks jahtuma, seejärel lisa hapukoor, lahtiklopitud munakollased, jahu ja küpsetuspulber. Sega kõik hoolega läbi ja pane tainas vähemalt 12 tunniks külmkappi seisma. Soovitan taina eelnevalt portsudesse jaotada ja näiteks toidukilesse pakkida. Potist on hiljem kõvaks tõmmanud tainast üsna raske kätte saada.

Kui tainas on vähemalt 12 tundi seisnud, on aeg hakata piparkooke küpsetama:) Puista lauale natuke jahu, mille peal rulli tainas (väikeste osade kaupa) piisavalt õhukeseks. Võta sobivad piparkoogivormid (võib ka koduseid vahendeid kasutada, nagu klaas, viinapits vms), vajuta tainast piparkoogid ning pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadises ahjus 10-12 minutit. Kui piparkoogid on jahtunud, kaunista soovi korral glasuuriga.



Retsept: Tupperware.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar