11. märts 2011

Vastlakuklid

Olen juba mitu aastat mõelnud vastlakukleid teha, aga alati läheb õige päev mingil põhjusel mööda ja nii on asi katki jäänud. Sel aastal oli kindel plaan, sest meil on tol päeval ka külla minek, siis oli hea kuklid külakostiks viia. Küpsetasin kuklid valmis ja võtsin karbiga kaasa, eraldi olid kaasas vahukoorepakid, et vastlakuklid lõplikult seal kohapeal valmis teha. Taina koguse tegin poole väiksema, kui Toidutare retseptis on, kuid täidise koguse jätsin samaks. Vahukoort peab kukli vahel ikka korralikult olema:) Tuhksuhkrut kostitajatel kahjuks ei olnud, muidu oleks kindlasti ka selle peale raputanud. Väga maitsvad kuklid, plaanin neid sel nädalal korra veel teha:)


Antud kogusest saab 12-14 kuklit


Tainas:
2,5 dl leiget piima (37-30 kraadi)
25 g presspärmi
1 muna (+ 1 muna määrimiseks)
0,75 tl soola
1 dl suhkurut
u 7 dl nisujahu
90 g võid


Kate:
4 dl vahukoort
4 sl suhkurut
1 tl vanill- või vanilliinsuhkur


Hõõru pärm vähese sooja piimaga vedelaks. Lisa suhkur, toasoe muna, sool, ülejäänud piim ja pool jahust ning sega mõned minutid. Sega hulka veel u 2,5 dl jahu (1 dl jääb abiks kuklite vormimisel). Kõige lõpuks pane hulka pehme või ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane ning lööb kausi küljest lahti, vajadusel lisa jahu. Riputa peale väheke jahu, kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Selleks sobib hästi korraks 50 kraadini soojendatud ahi. Taina mahu kahekordistamine võtab aega u 1 tund.
Raputa lauale väheke jahu ja kalla tainas välja. Sõtku kergelt läbi. Vormi tainast meelepärase suurusega kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15 minutiks kerkima, kata rätikuga.
Määri kukleid toasooja lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadi juures 12-14 minutit.
Lase kuklitel täiesti jahtuda. Lõika terava noaga ülemine osa õhukeselt ära.
Vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks, tõsta kuklitele ja aseta kaas peale. Kaunista tuhksuhkruga. Kes soovib, võib vahukoore alla ka veidike meelepärast moosi panna.

Retsepti leidsin Toidutare koduleheküljelt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar