15. jaanuar 2012

Pelmeenid

Olen alati pelmeenide fänn olnud, kuid poe pelmeenid lähevad kuidagi järjest maitsetumaks ja minu poekorv jääb järjest enam nende poolt puutumatuks.
Kuna meie pere pelmeenidest sugugi loobuda ei soovinud, võtsime sõbranna Kairiga ette ühe tõsise pelmeeniteo. Asja lihtsustas kõvasti Tupperware pelmeenivorm, mille kohta jagub mul ainult kiidusõnu.




Antud kogusest saab umbes 200 tk.

Tainas: 
1 kilo head jahu (heledat nisujahu) 
1/2 liitrit keefiri (või hapupiima) 
1 muna 
2 spl oliiviõli 
näpuotsaga soola


Täidis: 
umbes 1 kg segahakkliha 
2 sibulat 
musta või sidrunipipart
soola
(mina lisasin ka kartulimaitseainet)

Haki sibul hästi peenikeseks ja sega käte abil hakklihadest ning sibulast ühtlane mass. Maitsesta üsna tugevalt peenikese soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Jäta täidisekauss külmikusse maitsestuma.
Sega jahu, keefir, muna ja sool, sõtku kuni tainas hakkab käe küjest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde (alguses ära pane kogu retsepti jahukogust). Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliiviõli ja sõtku ühtlaselt tainasse. Keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma (see parandab rullitavust). Tainas peab tulema pehme ja kergesti rullitav.
Võta tainast kaks pisemat tükki ja rulli kaks pelmeenivormist natuke suuremat ratast.
Puista pelmeenivorm jahuga koralikult!!! üle ja pane üks tainaratas vormile. Vajuta sõrmeotsa või sõrmenukiga vormi õõnsuste kohale väiksed lohud.
Tõsta märja käega lohkudesse teelusikatäis täidist ja kata vorm teise tainarattaga.
Hakka ettevaatlikult tainarulliga üle vormi rullima, kuni oled pelmeenid üksteise küljest lahti lõiganud.
Nüüd kummuta vorm tagurpidi ja suru õrnalt pelmeenid vormist välja, kergelt jahusele pinnale. Kui see ei taha hästi õnnestuda, siis kas ununes vorm jahuga üle raputamata või sai täidist liiga palju. Korda rullimist ja täitmist kuni tainast ja täidist jätkub.
Külmutamiseks lao pelmeenid ühe kihina külmutusalusele või jääkuubikurestidesse ja pane sügavkülma. Külmunud pelmeenid võid pakkida kottidesse või karpidesse, aga külmutamine peaks kleepumise vältimiseks toimuma ühes kihis.
Pelmeene keedetakse puljongis. Sellelks lase puljong keema, lisa pelmeenid ja lase vedelikul uuesti keema tõusta ning keera kuumust madalamaks.
Külmutamata pelmeenid on valmis, kui nad tõusevad pinnale, külmutatud pelmeene võiks minut-paar kauem keeta.
Serveeri sulavõi ja maitserohelise või hapukoore, musta pipra ja soovi korral pressitud küüslauguga.

Retsept: Tupperware

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar