30. august 2016

Suvikõrvitsapannkoogid

Sellel aastal on tõeline suvikõrvitsauputus, vähemalt meie peres. Iga kord, kui ema või ämma juures käin, üritatakse mulle kaasa pressida vähemalt üks suvikõrvits ja see ei ole sugugi pisike :D Olen juba mitmeid erinevaid uusi retsepte katsetanud, aga see sai üheks meie pere lemmikuks. Väga lihtne ja maitsev.



500 g jämedalt riivitud suvikõrvitsat
1 väike sibul
3 sl (täistera)nisu- või speltajahu
4 muna
soola
2 sl hakitud lehtpeterselli
võid või õli praadimiseks

Koori ja riivi suvikõrvitsad ja sibul jämeda riiviga, pigista vesi välja. Lisa riivitud ainetele munad, hakitud petersell ja jahu. Sega ühtlaseks tainaks ja maitsesta soolaga. Kuumuta pannil või või õli, tõsta sinna väiksed tainakuhjad ja prae küpseks. Söö kohe soojalt! Väga maitsvad hapukoore või kodujuustuga.


Retsepti leidsin Toidutare lehelt.

9. august 2016

Kukeseene-spargelkapsapirukas

Taaskord on siia postitamise vahe meeletult pikaks veninud. Seekord üks tõeliselt maitsev pirukas, mille nimel läksime elukaaslasega spetsiaalselt metsa kukeseene jahile. Kahjuks meie entusiasm jäi suhteliselt üürikeseks, leidsime küll kukeseeni, kuid üsna vähe. Küll aga tundsin juba selle piruka maitset endal praktiliselt suus, seega tuli sammud turule seada. Kõik see pingutamine oli asja väärt, pirukas on tõeliselt maitsev. Kindlasti lisandub mu lemmik retseptide hulka.


Põhi:
100 g võid
50 g riivitud juustu
150 g nisujahu
0.5 dl külma vett
näpuotsaga soola (mina lisasin 0,5 tl himaalaja soola)

Täidis:
300-400 g kukeseeni
1 väike spargelkapsas
tükike võid
2 dl 10% rõõska koort
3 muna
100 g riivitud juustu
1 suur punane sibul
soola ja musta pipart

Näpi või, riivitud juust ja jahud puruseks. Lisa vähehaaval vesi (kõike ei pruugi vaja minna!) ning suru tainas pirukavormi põhjale ja servadele. Torka põhi kahvliga auguliseks ning küpseta pirukapõhja 10 minutit 200 kraadises ahjus.

Keeda spargelkapsast paar minutit. Puhasta ja tükelda seened. Kuumuta kuival pannil, kuni vedelik on aurustunud. Lisa võitükike ning hakitud sibul, prae klaasjaks, seejärel lisa ka spargelkapsas, maitsesta soolaga. Kalla praetud segu eelküpsetatud pirukapõhjale.

Sega kausis koor, munad, riivjuust, sool ja pipar ning kalla segu seentele.

Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne ja täidis hüübinud.


Retsepti aluseks on võetud Kukeseenepiruka retsept Nami-Nami lehelt.