30. november 2015

Lõhe lehttaignas

Taaskord üks asi, mida ma ammu-ammu juba olen tahtnud katsetada. Peale tööd on aga tavaliselt kõht nii tühi ja tahaks kiirelt söögi valmis saada. Kuna praegu olen lapsega hoolduslehel, siis oli lõpuks ometi selleks suurepärane võimalus. Muutsin natuke originaalretsepti, super hea toit ja väga toitev. Raudselt meie pere uus lemmik.


600 gr lõhefileed (sobib ideaalselt ka forell)
lehttaigen
sidrunipipar
sool/pipar
till
2 sibulat
100 gr hapukoort
1 muna

Eemalda kalafileelt nahk, tükelda see ning maitsesta soola ja sidrunipipraga. Haki sibul ning prae pannil kuldpruuniks. Lisa pannile hapukoor ja till ning maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta madalal tulel, kuniks segu hakkab tahenema. Sega kala tükid sinna hulka. Sulata lehttaigen ning rulli lahti ja lõika soovitud suurusega tükkideks. Aseta kalasegu taignale ja vormi soovitud kuju ja suurusega pirukas. Mätsi taignaservad tihedalt kinni. Klopi muna kergelt vahule ja maitsesta soola-pipraga. Pintselda täidetud lehttaigen pealt munaseguga. Tee taigna peale ka sisselõikeid õhu ligipääsuks. Küpseta ahjus 180-200 kraadi juures kuni 45 minutit.



Retsepti leidsin blogist Minu kõige maitsvam hobi.

Juustupallid

Minu elus oli vahepeal üsna keeruline aeg, seega ei olnud ka tunnet ja tahtmist küpsetada, veel vähem midagi uut katsetada.
Nüüd aga uue hooga... Kuna mu laps on haige ja olen temaga kodus, siis sai tänane päev põhimõtteliselt köögis veedetud. Mees oli ka täna kodus, katsetasime koos rõõmuga uusi asju ja ei pidanud pettuma. Mõlemad retseptid liikusid peale esimest ampsu kiirelt meie lemmikute sekka :)

Mu suureks lemmikuks on ammusest ajast soojad juustupallid, alati kui kuskil sõpradega istumas käin ja need menüüs on, olen tahtnud proovida. Nüüd siis katetasime esmakordselt ise nende tegemist ja ei olnud sugugi raske. Lihtsalt aega peab olema.

Soovitan süüa soojalt ja küüslaugukastme või mõne muu meelepärase dipiga.


450g juustu
2 muna
20g jahu (ca 2spl)
pipart
1 tl paprikapulbrit
riivsai

Juust riivida ning segada juurde munad, jahu ja maitseained, vajadusel võib ka soola lisada. Vormida massist pallid ning veeretada palle riivsaias (meie tegime paksema kihi ümber, riivsaias, siis munas ja uuesti riivsaias). Ajada õli kuumaks ning küpsetada õlis kuldpruuniks. Fritüüris või selle puudumisel potis õli sees. Lase õli kuumaks ja lisa 5 palli ettevaatlikult õli sisse, et ei pritsiks õli. Nüüd oota kuni pallid tulevad õli pinnale ujuma ja siis lase neil õrnalt pruunistuda ning eemalda. Pane pallid algul paberist köögirätikule, kus saab üleliigne õli paberi sisse minna. Serveeri soojalt koos kastmega. 

Retsepti leidsin Liilia Kokkamised blogist.