11. juuni 2011

Õuna-kaerahelbemuffinid

Olen sattunud muffinite lainele. Selle nädala jooksul olen juba mitmeid erinevaid küpsetanud, lisan siia 2 varianti nendest. Muffinid on praeguse kuumaga ideaalsed, sest kaua ju ei taha oma elamist selliste kuumade ilmadega soojendada. Nii et kui midagi küpsetada, siis muffineid. Ja neid on väga mõnus ka külma piimaga süüa, väike kosutus kuuma ilmaga.


125 g küpsetusmargariini
2 dl fariinisuhkrut
2 muna
2 dl jahu
1 väikese kuhjaga dl kaerahelbeid
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl õunamahla
1 suur õun
1 tl kaneeli


soovi korral rosinaid

Lõika kooritud õun pisikesteks kuubikuteks ja sega kaneeliga. Vahusta toasoe margariin suhkruga kohevaks, lisa mikserdamist jätkates ükshaaval toasoojad munad ning vahusta veel paar minutit. Lisa õunatükid, omavahel segatud kuivained ja õunamahl. Soovi korral raputa koogikeste pinnale väikseid rosinaid. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Kui muffinite pind tundub sõrmega vajutades alles niiske, küpseta veel mõned minutid.

Retsepti leidsin Maire Suitsu ja Lia Virkuse "Muffinid" raamatust.

Rabarberimuffinid




Tainas:
2 muna
1,5 dl suhkrut
2 dl 20% hapukoort
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
1 tl kaneeli
100 g rabarberit


peale raputamiseks tuhksuhkrut

Lõika rabarber väikesteks tükkideks ja keeda neid paar minutit väheses vees; kalla seejärel sõelale nõrguma ja jahtuma. Vahusta toasoojad munad suhkruga, lisa vahule portsjonite kaupa toasooja hapukoort ning omavahel segatud kuivi aineid. Viimasena sega tainasse rabarberitükid. Jaga tainas vormidesse ja küpseta 200 kraadi juures 18-20 minutit. Sõelu jahtunud koogikeste pinnale tuhksuhkrut.

Retsepti leidsin Maire Suitsu ja Lia Virkuse "Muffinid" raamatust.

4. juuni 2011

Rabarberipirukas

Kui eelmise koogi ma tegin veel sügavkülmast võetud rabarberiga, siis nüüd sain kasutada juba ema peenralt saadud rabarbereid. Tegemist väga lihtsalt ja kiirelt valmiva koogiga, mis oli soojana õhtuse tee kõrval väga maitsev. Kindlasti sobiks selle koogi kõrvale veel ideaalselt külm vaniljejäätis. Täidises võib kasutada ka marju või õunu. Retseptis on mandlilaastud, kuid kuna minul neid ainukese asjana kodus ei olnud, siis spetsiaalselt poodi minema ei hakanud.



Põhi:
100 g võid
2 sl suhkrut
2 munakollast
2 dl jahu
1 sl kartulijahu


Täidis:
0,5 kg rabarberitükke
1 dl suhkrut
2 sl vett
1 tl kaneeli


Kate:
2 munavalget
4 sl tuhksuhkrut
(2 sl mandlilaaste)

Vahusta või ja suhkur ning lisa munakollased. Sega omavahel jahu ja kartulijahu ning sõelu võivahu hulka. Suru tainas võitatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit. Pane potti rabarberitükid, vesi ja suhkur ning keeda nii kaua, kuni rabarber on pehmenenud. Maitsesta kaneeliga. Vala rabarberisegu tainapõhjale. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa vähehaaval tuhksuhkur. Tõsta segu rabarberimassile (ja puista üle mandlilaastudega). Küpseta 175 kraadises ahjus veel 10 minutit, kuni besee muutub kuldseks.

Retsepti leidsin Angeelika Kangi ja Lia Virkuse "100 pirukat" raamatust.