15. juuni 2010

Mango-vaarika-juustutort

Meie poeg Stefan sai 4-kuuseks, sel puhul jälle tort. Tegu on tõeliselt maitsva tordiga, kindlasti püsib see tükk aega minu lemmikute hulgas. See tort ei vajagi siia ette pikka heietust, piisab sõnast - soovitan!


Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
2 sl fariinisuhkrut
90 g võid

Kate:
500 g toorjuustu
4 dl hapukoort
2,5 dl suhkrut
1 purk (425 g) mangokompotti
3 dl vaarikaid (värskeid või jäiseid)
5muna
2 sl jahu

Purusta küpsised. Sega juurde fariinisuhkur ja sulatatud ning jahutatud või. Suru segu 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta 180 kraadises ahjus 10 minutit. Samal ajal valmista täidis. Selleks pehmenda suures kausis toorjuust ning lisa hapukoor ja suhkur. Sega juurde püreeritud mango, vaarikad, munad ja jahu. Kalla segu põhjale ja küpseta 160 kraadises ahjus 1 tund 15 minutit. Jahuta ahjus (kinnise uksega) 1 tund. Lase enne serveerimist seista külmkapis vähemalt 3 tundi kuni üleöö.

Retsepti leidsin Lia Virkuse ja Angeelika Kangi "Tordiraamatust".

2. juuni 2010

Rabarberi-plaadikook

Nii tore, et emal on endiselt olemas väike aiamaa, kust saab igasugu maitsvaid asju alati kaasa. Sel korral tulin sealt tagasi sülemi rabarberitega. Seega tuli küpsetada üks tõsine rabarberikook, kuhu läheks sisse võimalikult palju rabarbereid. Leidsin ühe hõlpsalt valmiva koogi, mis maitseb hästi nii tegemispäeval soojalt kui järgmisel päeval külmalt. Sama retsepti järgi võib kooki teha ka õunte või metsamarjadega. See on nüüdsest üks minu lemmikumaid rabarberikooke. Soovitan!


5 muna
4 dl suhkrut
4 dl pannkoogijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl hapukoort
200 g võid
500-700 g rabarbereid
soovi korral tuhksuhkrut või kaneeli

Vahusta toasoojad munad suhkruga. Sõelu hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Lisa sulatatud rasvaine, hapukoor ja tükeldatud rabarberid, sega ühtlaseks massiks. Laota plaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit. Puista soovi korral üle tuhksuhkru ja /või kaneeliga. Kaneeli võid segada ka taina sisse.

Retsepti leidsin Lia Virkuse ja Pille Endeni "Nutika perenaise kokaraamatust".

Tuunikalapirukas

Üks mõnus vaheldus eestlaste tavapärasele kartul-kaste-õhtusöögile. Mõnus tuunikalamaitseline soolane suutäis. Mulle meeldib.


Põhi:
75 g võid
1,5 dl riivitud juustu
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1 porru
2 sl õli
2 tuunikalakonservi vees (a`185 g)
2 dl riivitud juustu
3 muna
3 dl hapukoort
1 tl sidrunipipart
1 dl hakitud tilli

Sega pehme või, riivjuust ja jahu-küpsetuspulbrisegu tainaks. Suru tainas 24 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele ning torka kahvliga augud sisse. Eelküpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Haki porru ja kuumuta õlis pehmeks. Laota eelküpsetatud põhjale. Jaga peale ka nõrutatud tuunikalakonservid ja riivitud juust. Klopi munad lahti hapukoorega, lisa hulka hakitud till ja sidrunipipar ning vala segu vormi. Küpseta veel ahjus 20-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldkollane.

Retsept: Selver