29. november 2009

Kamaraga seapraad

Mu meespool on suur-suur lihafänn, seega aeg-ajalt võtan nädalavahetustel ette tõelise ahjuprae küpsetamise. Tema mõistes on üks õige liha pekiga, seega sai valitud kamaraga praad. Kui liha ahjust välja tõstsin, nägin ära, et ühele mehele polegi rohkemat õnneks vaja:D



1 kamaraga seaseljatükk (u 1,5-2 kg)
soola
sinepit või pipart

Prae küpsemisajaks arvesta 1 tund iga lihakilo kohta pluss veel 10 minutit.

Lõika kamar ja osaliselt ka selle all olev pekikiht suure terava noaga 1,5 cm küljepikkusega ruutudeks. Riputa ruutude vahekohtadesse soola ning maitsesta ka mujalt soolaga ja piparaga või määri kokku sinepiga. Pane liha kõrgete äärtega ahjuvormi, jättes kamarapoole üles. Küpseta 160 kraadi juures lahtiselt, kuni kamar pruunistub. Vajadusel vala vormi keeva vett, mis aurustudes prae mahlasena hoiab. Kui kamar on pruunistunud ja krõbe, aseta peale fooliumitükk ning küpseta edasi. Küps lihatükk keera tervenisti fooliumisse ja lase seista 20 minutit, nii muutub praad mahlasemaks ja lahtilõikamine lihtsamaks.



Retsepti leidsin Lia Virkuse ja Pille Endeni "Pereköögi kokaraamatust".

Mustikamuffinid

Jube mõnus on pühapäeva hommikuti mingit sooja küpsetist süüa. Sel nädalavahetusel on mul väike vend ka külas, kes on suur muffinite fänn, seega oli iseenesestmõistetav, et plaanis on muffinid. Valituks osutusid mustikamuffinid, mis on väga maitsvad ja kiiresti valmivad, soovitan:)



Antud kogusest saab 12 tavasuuruses muffinit

2,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 sl kiirkaerahelbeid
2 dl suhkrut
2 muna
100 g küpsetusmargariini
1 dl piima
3 dl värskeid või külmutatud mustikaid



Sega kuivained ühes kausis, teises klopi kokku munad, leige sulamargariin ja toasoe piim. Et marjad tainas ühtlaselt jaguneksid, sega nad eelnevalt läbi 3 sl kuivaineseguga. Ühenda kõigi kolme anuma sisu tainaks võimalikult vähese töötlemisega. Küpseta 225 kraadi juures 15 minutit; külmutatud marjade kasutamisel kulub läbiküpsetamiseks veidi rohkem aega.



Retsepti leidsin Maire Suitsu ja Lia Virkuse raamatust "Muffinid".

27. november 2009

Õuna-plaadikook

Eelmisel nädalavahetusel külastasin oma vanemaid. Meil on kuidagi nii kujunenud, et ma lähen sinna oma kookide-toitudega ja tulen tagasi ka alati nii, et kott on süüa täis. Nii selgi korral. Ja üks kindel asi, mida mulle alati kaasa pannakse, on õunad. Otsisin õunakoogi retsepti, kus saaksin võimalikult suure koguse õunu ära kasutada ja leidsin ka. Järjekordselt pean ütlema, et tegu on maitsva koogiga, aga ausalt öeldes pean ka tõdema, et pole kunagi ühtegi halba õunakooki saanud.

 

Põhi:
200 g võid
1 pk Juubeli tordipulbrit
Täidis:
1 kg õunatükke
100 g suhkrut
1 tl kaneeli

Kate:
4 muna
200 g suhkrut
50 g võid
1 dl vett
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Näpi või ja tordipulber ühtlaseks massiks ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile. Koori ja viiluta õunad (või rabarberid). Sega õunaviilud suhkru (kui on väga hapud õunad, võid suhkrut rohkem panna) ja kaneeliga ning vala segu tainale.



Katte jaoks vahusta munad ja suhkur. Sulata potis või, lisa vesi ja lase korraks keema tõusta, seejärel vala segu muna-suhkruvahu hulka. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa munavahu hulka ja vala õuntele. Küpseta 175-kraadises ahjus 30-35 minutit.





Retsepti leidsin Ragne blogist.

26. november 2009

Vaesed rüütlid

Üks minu suur lemmik lapsepõlvest. Alati kui sai oli seisma jäänud ja veidi kõvaks läinud, siis ema tegi meile sellisel kujul praesaiu. Antud retsepti ja täpsed kogused panin ise kokku. Väga mõnus suutäis koos külma piimaga.




pool saiapätsi
1 muna
1 dl piima
3 sl suhkrut
tuhksuhkrut peale raputamiseks
õli praadimiseks

Vahusta muna suhkruga, lisa piim ning sega korralikult läbi. Võta saiaviilud, keeruta korralikult muna-piimasegus ning aseta pannile praadima. Prae, kuni saiad on mõlemalt poolt kuldpruunid. Lase veidi jahtuda ja raputa peale tuhksuhkur.

24. november 2009

Vaniljestritsel

See on üks tõeliselt mahlane ja hea stritsli retsept. Sellest sai üks järjekordne meie pere lemmik, no tõesti super, super, super. Soovitan kindlasti!



Antud kogusest saab 2 suurt stritslit

Taigen:
25 g pärmi
3 dl piima-vee segu
0,5 muna
1dl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
1 tl soola
8-9 dl jahu
100 g sulatatud võid (jahutatult)

Täidis:
300 g võid
400 g kohupiimapastat
1 dl suhkrut
2 dl vaniljekastmepulbrit (Ekströms)
3 sl vaniljesuhkrut

Määrimiseks:
0,5 muna



Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega õrnalt. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa sulatatud jahutatud rasv. Sõtku. Lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.



Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur ja kastmepulber. Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Tee ristkülikulise taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked (et moodustuksid ribad). Määri ristküliku keskele 3/4 täidisest ning voldi äärtesse tehtud ribad kordamööda paremalt ja vasakult täidise peale keskele kokku. Tee samamoodi ka teine stritsel. Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida. Määri saiad varem kõrvalepandud munaga. Jaga ülejäänud täidis stritslitele, taignaribade vahele.



Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 175 kraadi juures ca. 20-30 minutit kuni need on kuldpruunid.

Retsepti leidsin Ragne blogist.

22. november 2009

Hakklihalasanje

Lasanje tegemise juurde viis mind sõbranna Tuula, tema on selles osas minu suur juht ja õpetaja:D Olen mitmeid kordi kõrvalt vaadanud, kuidas tema on selle retsepti järgi lasanjet valmistanud ning see vist oligi nüüd esimene kord, kui selle toidu valmistamise täiesti iseseisvalt ette võtsin. Allolev retsept on juba veidi muudetud, seda on ka Tuula teinud:)



Antud kogus on 6-le

250 g lasanjeplaate

Hakklihakaste:
500 g hakkliha
2 suurt mugulsibulat
1 tl soola
2-3 küüslauguküünt
400 g purustatud tomateid
70 g tomatipüreed
2 dl vett
1 puljongikuubik
2 tl basiilikut
2 tl oregaanot

Juustukaste:
4 sl margariini (50 g)
1 dl nisujahu
1 l piima
0,5 tl soola
2 dl riivjuustu

Peale:
3 dl riivjuustu

1. Haki sibul ja küüslauk. Pruunista kergelt hakkliha. Lisa peenestatud sibulad, maitsesta soolaga. Lisa peenestatud küüslauguküüned, purustatud tomatid, tomatipüree, vesi ja puljongikuubik. Hauta 10-15 minutit. Maitsesta basiiliku ja oregaanoga.
2. Valmista juustukaste. Sulata margariin teflonpannil või potis. Lisa jahu. Lisa koguaeg segades piim. Lase kastmel vaikselt keeda 3-5 minutit, segades koguaeg. Maitsesta soolaga, lisa riivjuust ja sega tasakesi.
3. Määri suur täidnurkne pann õliga. Vala panni põhjale veidi hakklihakastet ja selle peale aseta külg külje kõrvale lasanjeplaadid. Kalla plaatide peale hakklihakastet ja seejärel juustukastet. Tee veel 2-3 sellist kihti. Laota kõige peale juustukastet.



4. Küpseta 200 kraadise ahju alumises osas umbes 30 minutit või kuni noaga katsudes on lasanjeplaadid pehmed. Seejärel puista peale riivjuust ja pane veel ahju umbes 10-15 minutiks küpsema (kuni juust on ilusti sulanud). Lase toidul enne serveerimist taheneda (u 10 min).



Retsept on saadud sõbranna Tuula käest, kes selle leidis Torino lasanjeplaatide pakilt.

20. november 2009

Banaanikook

See on mu väikese venna lemmik kook ja seega praktiliselt kohustuslik iga kord vanemate juurde minnes kaasa võtta:D Sellele koogile sobivad peale nii tuhksuhkur kui ka šokolaadiglasuur.



1,5 kl suhkrut
2 muna
2 kl jahu
200 ml vahu- või kohvikoort
100 g võid
1 tl soodat
0,5 tl sidrunimahla
0,5 tl vaniljesuhkrut
3 banaani

Sulata või, jäta jahtuma. Vahusta munad suhkruga, lisa koor. Raputa peale jahu, ära sega enne, kui oled lisanud ka sooda ning sellele peale kallanud sidrunimahla. Sega taina hulka vaniljesuhkur, sulatatud või ja lõpuks ka purustatud banaanid. Kalla tainas 26 cm läbimõõduga ahjuvormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 45 minutit. Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut või vala peale šokolaadiglasuur.





Retsepti saamiselugu ma isegi ei mäleta enam, seda kooki ma olen aastaid teinud ja ilmselt olen retsepti mõnelt tuttavalt saanud. Igal juhul on see mul oma käega paberile kirjutatud.

Šokolaadikook

Kuna nädalavahetusel on plaanis oma vanematele külla minna, tuli valida mis kooki külakostiks teha. Tegin ühe tõeliselt šokolaadise šokolaadikoogi, mida olen korduvalt teinud ja vist juba aastaid. Peale olen pannud nii valget šokolaadi kui ka lihtsalt tuhksuhkrut (retsept seda ette ei näe). Mina olen alati seda kooki tehes kasutanud Fazeri küpsetusšokolaadi ja glasuuriks ka Fazeri valget küpsetusšokolaadi. Pole veel inimest kohanud, kellele see kook ei meeldi:)



Antud kogus on 26 cm läbimõõduga koogivormile

200 g võid
2,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
4 muna
250 g tumedat šokolaadi
2 tl küpsetuspulbrit
3 dl jahu
0,5 tl soola
2 dl kohvikoort

Glasuur:
150 g valget šokolaadi
šokolaadipuru

Sulata kastrulis või ja šokolaad. Lisa ühekaupa ja pidevalt vahustades munad. Sega juurde suhkur ja koor. Sega omavahel jahu, sool, küpsetuspulber ja vanillsuhkur ning sõelu šokolaadisegusse. Sega läbi ja kalla võitatud ning jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse 26 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 175 kraadises ahjus 50 minutit. Küpsetamise lõpupoole võid koogi katta fooliumiga.



Enne glasuuri lisamist lase koogil jahtuda. Glasuuriks sulata valge šokolaad vesivannis. Määri sulanud šokolaad koogile ja puista üle šokolaadipuruga. Lase glasuuril kõvaks tõmmata.



Retsepti leidsin Lia Virkuse, Angeelika Kangi ja Pille Endeni raamatust "100 kooki 2".

19. november 2009

Ahjuforell hapukoore ja tilliga

Üks väga lihtne ja kiire forelli valmistamise viis, mida mina enamasti teengi. Lihtsuses peitub võlu, minu meelest on niimoodi valmistatud kala äärmiselt maitsev. Toon all välja küpsetamise juhised nii filee kui ka roogitud kala puhul.



Antud kogus on 4-le

700-800 g forelli või lõhet (roogitud või fileena)
1 tl soola
0,5-1 tl sidrunipipart
250 g hapukoort
tilli peale raputamiseks

Filee puhul: Hõõru kala maitseainetega sisse, lase veidi seista. Võta ahjuvorm, pane selle põhja foolium ning lõika fooliumist nii suur tükk, et sellega annaks kala ka pealt katta. Aseta kala fooliumile, kata see pealt hapukoorega ja riputa peale tilli. Kata kala ka pealt fooliumiga ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 35-45 minutit.



Erinevus roogitud kala puhul: Kui kasutad roogituna poolt kala ja sellel on selgroog küljes, siis kõige lihtsam on seda eemaldada, kui küpsetad kala umbes 15-20 minutit, siis võtad selgrool ühest otsast kinni ja tõmbad selle lihtsalt pealt ära. Katte kannad peale alles peale selgroo eemaldamist ja küpsetad fooliumis veel umber 20-25 minutit.
 


Retsept: Gerly Kukk

17. november 2009

Makaroni-viinerivorm

Üks väga lihtne vormiroog, mis on meie kodus üsna tihti menüüs. Viinerid võib asendada ka keedu- või suitsuvorstiga, samuti võib lisada juurvilju. Väga maitsev toit, soovitan!



Antud kogus on 2-le

150 g makarone
175 g viinereid
1 sibul
1 muna
4 dl piima
1 tl soola
0,25 tl pipart
100 g juustu

Keeda makaronid. Tükelda sibul ja viinerid, prae need õrnalt pruuniks. Võta ahjuvorm ja sega eelnevad komponendid seal segamini. Eraldi kausis klopi muna, lisa sellele piim, sool ja pipar, sega läbi ning vala ahjuvormis olevad makaronid, viinerid seguga üle. Riivi juust ja raputa see vormile kõige peale. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni juust on krõbe.




Retsept: Gerly Kukk

16. november 2009

Palmiksai

Miks osta poest, kui saab ise teha?:D Tegin vahelduse mõttes ühe koduse saia. Sai tuli äärmiselt krõbeda koorikuga ja väga mõnus oli seda soojalt süüa, peale ei olnudki vaja midagi rohkemat, kui või.



450 g nisujahu
25 g pärmi
3 dl vett
1 tl soola
1 tl suhkurut

25 g võid

Pudenda pärm tainakaussi, lisa veidi käesooja vett ja hõõru pärm selles vedelaks. Kalla juurde ülejäänud käesoe vesi. Lisa pool jahukogusest ning sega korralikult. Lisa järk-järgult teine pool jahust ja sõtku hoolsalt. Seejärel lisa suhkur ja sool ning vähehaaval toasoe või. Sõtku tugevalt, kuni tainas on ühtlane ega jää enam kausi servade külge kinni. Tõsta sooja kohta ja lase kerkida kahekordseks. Pane kerkinud tainas jahuga ülepuistatud töölauale ning jaga kolmeks võrdseks osaks. Vormi neist piklikud tükid ja rulli kergelt tainarulliga lahti. Soovi korral puista peale meelepärast maitseainet (nt kardemoni) või pähkleid, kuivatatud puuvilju vms. Keera tainatükid pikemast servast rulli ning põimi kolmest rullist palmik. Tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase kerkida 20 minutit.



Piserda enne ahjupanekut veega. Küpseta eelsoojendatud ahju alumises osas 20–25 minutit. Lase rätiku all jahtuda.

Retsepti leidsin toidutare koduleheküljelt.

15. november 2009

Pikkpoiss juustu ja majoneesiga

Leidsin ühe üllatavalt lihtsa, aga samas veidi erilisema pikkpoisi retsepti. Natuke tegin muudatusi, nagu ikka: lisasin tüümiani ja sibula ning üritasin maitseainete puhul ka kogused välja tuua (erinevalt toidutarest). Kõrvale tegin kartulipudru, väga mõnus pühapäevane roog.


400-450 g hakkliha
2 muna
3 sl hapukoort
2 sl jahu või 1 toores riivitud kartul
100 g juustu
0,5 tl muskaatpähklit
0,5 tl tüümiani
1 tl hakklihamaitseainet
0,5 tl pipart
0,5-1 tl soola
1 sibul
majoneesi peale määrimiseks

Sega või sõtku hakkliha, muna ja hapukoor korralikult läbi. Lisa maitseained, jahu (või kartul), peeneks tükeldatud sibul ja osa juustust. Sõtku seni, kuni tainas on ühtlane ja lööb kausi servast natuke lahti. Valmis mass pane ahjuvormi ning kata pealt majoneesi ja ülejäänud riivjuustuga. Küpseta 180 kraadi juures praeahjus umbes tund aega.


Retsepti leidsin toidutare koduleheküljelt.

14. november 2009

Kreemitäidisega kringel

Nädalavahetustel on mul rohkem köögis mässamiseks aega. Täna tegin külmkapi lahti ja mõtlesin, mida teha võiks. Mul on alati kodus olemas küpsetusmargariini, munade, jahu ja suhkru tagavara. Täna vaatas külmkapist vastu ka 2 pärmi. Tuligi tahtmine järgmine kringel ära katsetada. Retsepti järgi võiks tegu olla suure ahjuplaadile mahtuva kringliga, kuid mida kauem kringel ahjus olnud oli, seda enam hakkasin ma kahtlema, kas ta ikka püsib mu plaadi piires:D Ilmselt võiks vabalt teha ka poole kogusega ilusa ümmarguse kringli. Glasuuri tegin suurema koguse, kui retsept ette nägi, sest see ei ole asi, millega koonerdada:) Järgnevas retseptis on juba kogused, mida mina kasutasin.

Sellest kringlist sai mu mehe suur lemmik. Seda maitstes ta arvas, et ma võiks sünnipäevadeks tellimusi vastu võtma hakata. Pilt on ka tehtud, kui glasuur polnud veel päris kõvaks tõmmanud, sest Matis ei suutnud kauem oodata, et sellele hambad sisse lüüa:D



Antud kogus on 10-le

Tainas:
50 g presspärmi
2,5 dl piima
9-10 dl nisujahu
2 sl suhkrut
1 tl soola
1 tl kardemoni
näpuotsaga safranit
200 g võid
4 muna

Kreem:
150 g võid
200 g tuhksuhkrut

Peale:
3 dl rosinaid
3 tl kaneeli
1 muna määrimiseks

Glasuur:
5 sl rõõska koort
1,5 dl suhkrut
75 g võid
2-3 sl kakaopulbrit

Pudista pärm kaussi, lisa 1 sl suhkrut ja sool, sega läbi ja jäta u 5-7 minutiks seisma (pärm vedeldub ise). Vedel pärm sega käesooja piimaga. Sõelu kaussi jahu, vala peale pärmisegu ja sega läbi. Lisa tainale ülejäänud suhkur, kardemon, näpuotsaga safranit. Sega ükshaaval hulka munad ning seejärel pehme või. Sõtku senikaua, kuni tainas lööb kausi ja käte küljest lahti. Raputa üle jahuga ja jäta sooja kohta rätiku alla kerkima 1-1,5 tunniks. Kreemiks vahusta või ja hõõru hulka tuhksuhkur. Jaga kerkinud tainas kolmeks ja rulli iga osa pikaks ribaks. Määri ribadele kreemi, raputa peale kaneel ja rosinad ning keera pikemast küljest rulli (mina rullisin kogu taina korraga lahti, määrisin ja raputasin vajaliku peale ja seejärel lõikasin kolmeks).



Punu ribadest palmik ning keera kringliks, pärjaks või saiaks. Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200 kraadi juures 30-35 minutit.



Glasuuriks kuumuta koor ja suhkur keemiseni, sega hulka või ja kakao. Lase pisut jahtuda ja määri kringlile.



Retsepti leidsin Lia Virkuse ja Pille Endeni "Pereköögi kokaraamatust".

11. november 2009

Naabrinaise kohupiimakook

Minu kööki on lisandunud taaskord mõningad uued esemed. Ma tõeliselt naudin selliste asjade ostmist ja võin valides ja vaadates päris kaua aega veeta. Eelmisel nädalal avati meie kodust üle tee uus Koduextra kauplus, kus ma ka üsna pikalt asju uurisin ja uudistasin. Selle tulemusel on minu köögis nüüd uus kaanega koogialus, küüslaugupress ja riiv:)



Naabrinaise kohupiimakook on üks mu lemmik kohupiimakookidest ja teen seda ikka uuesti ja uuesti. Tegelikult on see ilmselt paljudele üks lemmikutest. Julgen veel kindlalt väita, et seda kooki fännavad lisaks minule nii mu abikaasa kui ka mu isa. Väike vend ütles kunagi selle koogi kohta, et läheb päris libedalt kurgust alla:D
Algselt on selle koogi retsept kohupiimaga, kuid mulle meeldivad natuke kreemisemad koogid. Olen katsetamise käigus kohupiima asendanud kohupiimapastaga, muutnud olen ka kohupiimapasta ja hapukoore vahekorda ning loomulikult lisanud rosinad.



Antud kogus on 26 cm läbimõõduga koogivormile

Põhi:
100 g võid või margariini
3 sl suhkurut
0,25 tl soola
1 munakollane
2 dl nisujahu

Kate:
400 g kohupiimapastat
2 dl suhkurut
3 sl nisujahu
3 munakollast
300 g hapukoort
4 munavalget
2 tl vanill- või vanilliinsuhkurut
100 g rosinaid



Haki või jahuga segamini. Lisa munakollane, sool ja suhkur ning sega tainaks. Vajuta tainas 26 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Täidise tegemiseks vahusta munakollased suhkru ja vanillsuhkruga. Sega hulka kohupiim, hapukoor, jahu ja rosinad. Kõige lõpuks sega ettevaatlikult hulka kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Kalla täidis tainale ja küpseta 200 kraadises ahjus 30-40 minutit, kuni kook muutub kaunilt kuldkollaseks.


Retsepti leidsin toidututare koduleheküljelt.

8. november 2009

Singirullid küüslaugu-juustutäidisega

Millegi pärast kujunevad sõbranna Tuula külaskäikudest alati tõelised söömaorgia nädalavahetused. Siis me teeme endale igasugu hõrgutisi ja lõpuks oleme hädas nende ära söömisega:D Sõbranna Tuula tegi makaronisalatit ja mina tegin kõrvale soolase lisandi. Olin ammu mõelnud ise singirullide tegemisele, sest poes on need ikka meeletult kallid ja tavaliselt minu jaoks ka veidi liiga küüslaugused ning soolased. Muutsingi retsepti veidi: panin küüslauku vähem, soola ja pipra jätsin üldse välja ja antud koguse puhul kasutasin ära suurema hulga singiviile.



Antud kogusest saab 14-15 tükki

170 g viilutatud sinki
250 g riivjuustu
2 küünt küüslauku
1 dl majoneesi

Sega riivitud juust, purustatud küüslauk ja majonees. Laota singiviilud lauale, tõsta igale viilule lusikaga juustu-küüslaugumassi ja keera singiviilud rulli. Pane paariks tunniks külmikusse.



Retsepti leidsin toidutare koduleheküljelt.

Saepurukook

Nagu ma oma eelmises postituses mainisin, et laupäev pidi algselt kujunema naistekaks... Ootamatult aga oli terve seltskond rahvast külla saabumas. Tegime mu kalli abikokk Tuulaga kiirelt ühe koogi. Seda kooki on väga lihtne teha ja seda kiidetakse alati taevani.



Antud kogus on suurele ahjuplaadile

Põhi ja kate:
6 kl jahu
4-5 sl kakaod
1 kl suhkrut
1 tl soodat
400 g margariini

Täidis:
4 muna
1 kohupiimapasta (400 g)
200 g hapukoort
3-4 banaani (olenevalt suurusest)
1 kl suhkrut

Näpi jahu, kakao, suhkur, sooda ja margariin ühtlaseks puruks. Täidiseks klopi munad ja suhkur, lisa kohupiimapasta, hapukoor ja tükeldatud banaanid, sega läbi. Pane umbes 1/2 puru suurele ahjuplaadile ja vajuta see koogipõhjaks. Vala peale täidis. Raputa peale ülejäänud 1/2 puru. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30-40 minutit. Kook on valmis, kui tikuga katsudes tikule midagi külge ei jää.

Retsept on saadud Tuula käest, kes selle omakorda sai oma ema käest, kes selle omakorda sai... Muutsin retsepti niipalju, et lisasin täidisele 1 muna ja hapukoore, et kook mahlasem jääks.

Singi-juustupirukas

See laupäev pidi algselt kujunema tõeliseks naiste õhtuks, st mu mees ei olnud kodus ja sõbranna oli külla kutsutud. Kui sõbranna Tuula külla tuleb, siis on meil juba traditsiooniks saanud, et kas üritan mina midagi uut ja huvitavat küpsetada või teeb seda tema. Sel korral otsustasin soolase piruka kasuks. Seda pirukat saab valmistada kahte moodi - suvikõrvitsa või brokkoliga ning sinihallitusjuustu või tavalise eestimaise juustuga. Mina tegin brokkoli ja tavalise juustuga, mulle väga meeldis.



Antud kogus on 8-le

Põhi:
3 dl jahu
125 g võid
0,5 tl soola
3 sl vett

Täidis:
150 g suitsusinki
1 tl õli
300 g brokkolit (või suvikõrvitsat)
150 g šampinjone
1 sl oliiviõli
1 tl soola
0,25 tl musta pipart

Kate:
4 muna
1 tl soola
2,5 dl piima
125 g juustu (või sinihallitusjuustu)


Näpi jahu, hakitud või ja sool ühtlaseks puruks. Lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele ja pane pooleks tunniks külmkappi. Lõika sink kuubikuteks ja pruunista 1 sl õlis. Lõika brokkoli väiksemateks õisikuteks ja pane minutiks soolaga maitsestatud kuuma vette ja lao pirukapõhjale ilma teiste ainetega segamata. Pruunista seened eraldi 1 sl õlis (kui valid brokkoli asemel suvikõrvitsaga tegemise, siis haki see ja pruunista koos seentega). Maitsesta soola ja pipraga. Klopi lahti munad, lisa 1 tl soola ja piim. Vala sink, brokkoli ja seened pirukatainale. Vala peale munasegu. Küpseta praeahjus 200 kraadi juures 20 minutit.



Riivi juust (või lõika sinihallitusjuust viiludeks) ja kata sellega pirukas. Küpseta veel 25-30 minutit, kuni pirukal on ilus kuldpruun värvus. Serveeri värske salatiga.

Retsepti leidsin Lia Virkuse ja Pille Endeni "Pereköögi kokaraamatust".

6. november 2009

Juustusarvekesed viineritega

Mina olen suur juustuküpsetiste fänn, mu mees aga mitte. Täna jõudsime kompromissile, kui pakkusin välja, et teen juustusarvekesi, aga panen viinerid ka sisse, siis pidi sobima:D
Pole olemas paremat asja, kui soojad saiakesed ja külm piim õhtul teleka ees. Super head saiakesed, eriti soojalt. Nendest said igal juhul meie pere ühed lemmikud - soovitan!



antud kogusest saab 8-12 tükki

4 dl nisujahu
2 dl riivitud juustu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g margariini
2 dl hapukoort


Täidis:
ca 2 dl riivitud juustu
8-12 viinerit

Kate:
1 muna
seesamiseemneid

Sega kokku jahu, 2 dl riivitud juustu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme margariin. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks või piklikuks ribaks. Lõika taignast 8-12 kolmnurka. Pane iga kolmnurga keskele natuke riivitud juustu ja viiner ning keera sarvekesteks, alustades laiemast servast. Tõsta plaadile küpsetuspaberi peale ja määri munaga. Raputa peale seesamiseemneid. Küpseta 225 kraadises ahjus u 10-15 min.

Juustusarvekeste retsepti leidsin Ragne blogist, muutsin seda niipalju, et lisasin ka viinerid.

4. november 2009

Feta-hakklihavorm

Mulle väga meeldivad erinevad vormiroad. Ettevalmistusaeg on nende puhul suhteliselt lühike, põhiaja võtab ahjus küpsemine ja siis saan mina hoopis millegi muuga tegeleda. Sel korral siis üks tõeliselt maitsev vormiroog lasanjesõpradele. Maitselt meenutab vägagi lasanjet, komponendid on ka suures osas samad, kuid valmistamine on tunduvalt lihtsam ja võtab vähe aega.



Antud kogus on kuuele

300 g makarone
400 g veise- ja seguhakkliha (nt pooleks)
1 sibul
2 küünt küüslauku
400 g purustatud tomateid
1 dl vett
100 g fetajuustu
2 tl jahvatatud paprikat
sool
pipar

Peale
150 g riivjuustu

Keeda makaronid pehmeks. Pruunista hakkliha koos peenestatud küüslaugu ja sibulaga. Sega hulka vesi, purustatud tomatid ning fetajuust, maitsesta paprikapulbri, soola ja pipraga. Pane hakklihasegu ja makaronid ahjuvormi, sega läbi ning raputa peale riivitud juust. Küpseta rooga ahjus 180 kraadi juures umbes 20 minutit.

Retsepti leidsin toidutare koduleheküljelt.

2. november 2009

Õunakringel

Praegu on veel aeg, kui ema ja isa varustavad mind üsna ohtralt õuntega. Seega tegin järjekordse õuntega küpsetise. Mu mees on suur õunafänn, tema on veel eriliselt rahul:) Ja tuleb tunnistada muidugi, et põhirõhk nende toitude söömisel on temal.



Antud kogusest saab ühe suure kringli või kaks väiksemat pärjakest

25g pärmi
3dl piima-vee segu
1/2 muna
1dl suhkrut + 3 tl suhkrut (pärmi vedeldamiseks)
1tl soola
8-9 dl jahu
4 sl õli

Täidis:
8 õuna
50 g võid
2 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
2 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni

Puru:
2,5 dl jahu
1 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
1 tl kaneeli
0,5 tl soola
100 g võid (toa temperatuuril)


Määrimiseks:
1/2 muna

Vedelda pärm, selleks pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt umbes 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa õli, sõtku. Sõtkutud taignale puista peale kergelt jahu, seejärel lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.



Täidise jaoks koori õunad, eemalda südamik ja lõika seejärel väikesteks tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja jahvatatud kardemon. Lisa ka õunatükid ning hauta neid ca 5 minutit võisegus. Seejärel tõsta tulelt ja jahuta.


Puru saamiseks sega omavahel kõik ained ja näpi need kiiresti purutaoliseks massiks. Aseta kuni kasutamiseni külmkappi.



Sõtku kerkima pandud tainas alla ja rulli see jahusel pinnal laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (võid põimida ka kohe ahjuplaadil). Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kringel on kenasti kuldpruun.

Retsepti leidsin Ragne blogist.